Fact checks

Gepubliceerd op maandag 19 apr 2021 om 08:30

QVAX 

Het vaccinatiecentrum Markthal besliste om aan de slag te gaan met de online reservelijst QVAX. Vanaf heden vindt u ons centrum terug in de lijst. Iedereen die ouder is dan 18 jaar en nog geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen heeft, kan zich online inschrijven via www.qvax.be/region. Het is niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden. De oproepen gaan eerst naar de mensen met de hoogste prioriteit: eerst naar de oudste mensen, dan naar mensen met onderliggende aandoeningen. Een aanmelding biedt dus geen garantie. Enkel indien een genodigde actief afzegt kan zijn plaats ingenomen worden via QVAX. 

Thuisvaccinatie

De ELZ Druivenstreek is begonnen met de thuisvaccinatie. Vanaf 19 april zullen de inwoners van Overijse, Hoeilaart en Tervuren – die echt niet in het vaccinatiecentrum geraken – thuis gevaccineerd kunnen worden.  

Wanneer en hoe kan je thuis gevaccineerd worden?  
Dit kan enkel als je door gezondheidsproblemen niet naar het vaccinatiecentrum kan komen. Je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren. Je huisarts zal je contacteren of contacteer zelf je huisarts.  Je laten vaccineren in het vaccinatiecentrum zal nog altijd de snelste weg zijn om gevaccineerd te worden. Als je kan, ga je dus best in op je uitnodiging om naar het vaccinatiecentrum te komen.  

Heb je hulp nodig om in het vaccinatiecentrum te geraken? 
Vermits de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn, is het belangrijk om het principe van ‘de kleinst mogelijke bubbel’ te volgen. Doe daarom bij voorkeur een beroep op degene met wie je je normaal verplaatst (bijvoorbeeld naar de dokter, de apotheker,). Indien je jouw uitnodiging hebt ontvangen en geen beroep kan doen op je gewoonlijke contacten, kan je contact opnemen met de infolijn om de mogelijkheden in jouw gemeente te bekijken. 

Vaccinatie tijdens vastenperiode? Geen probleem!  

De Moslimexecutieve, het EMB, meldt dat zich laten vaccineren tijdens de vastenperiode geen probleem is, aangezien vaccinatie geen voeding is voor het lichaam. Ook op de website van Agentschap Binnenlands Bestuur vind je meer info over de verschillende levensbeschouwingen en COVID-vaccinaties.